Quantum Music 2017

Kvantemekanik med musik

Kom på bølgelængde med atomer og lyd, når Århus Sinfonietta og professor i fysik Klaus Mølmer tager dig med på en rejse inspireret af atomernes vilde verden. Hør komponisten Kim Helwegs nye symfoniske værk, som går i dialog med de seneste 30 års enestående forskning i atomers bølgebevægelser. 

Quantum Music er udformet som en cello-koncert og bliver uropført af John Ehde som solist og Søren K. Hansen som dirigent for Århus Sinfonietta.

Starten på det 20. århundrede bragte med relativitetsteorien og kvantemekanikken store omvæltninger af det naturvidenskabelige verdensbillede. Mens dele af de nye teorier straks kunne eftervises ved observationer og eksperimenter, er det først i den anden halvdel af århundredet fuldt ud lykkedes at undersøge teoriernes yderste konsekvenser og at udnytte dem teknologisk.

En af de mest bemærkelsesværdige konsekvenser af kvanteteorien er det såkaldte Bose-Einstein-kondensat (BEC); en form eller tilstand, som identiske atomer eller molekyler antager, når de køles meget langt ned. Ved lave energier beskrives atomer som bølger, og når bølgernes udstrækning bliver større end afstandene mellem atomerne, ophører deres individuelle identitet, og de danner en stor kollektiv bølgebevægelse.

Albert Einstein og den Bengalske fysiker Satyendra Nath Bose fremsatte teorien om Bose-Einstein kondensatet i 1924, men først fra 1980'erne kunne man fange og køle atomer, og endelig i 1995 lykkedes det at køle tilstrækkeligt mange atomer til at observere kondensatet i laboratoriet. 

Når fysikere skal beskrive de matematiske formler bag Bose-Einstein-kondensatets bølgedynamik, tyr de ofte til sammenligninger med svingende strenge og luftsøjler i musikinstrumenter. I Quantum Music har komponisten Kim Helweg skabt et værk i 15 korte satser, som går i dialog med de fænomener, som fysikerne studerer i deres laboratorier. Klaus Mølmer indleder med et oplæg om de kolde atomers fascinerende opførsel, og bagefter vil Århus Sinfonietta uropføre værket.

Vi lover dig en vidensforestilling ud over det sædvanlige, hvor kunst og forskning smelter sammen.

Tid

Lørdag den 4/3 kl. 14.30-16.00

Sted

Dokk1, Store sal
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C

Pris

100 kr.

Samarbejdspartner

Århus Sinfonietta, Dokk1

Folkeuniversitetet i Aarhus er festivalsekretariat for Århundredets Festival. Sekretariatet står for festivalens kommunikation, markedsføring, koordinering samt udvikling af arrangementer og programhighlights.