Marx for fuld musik

– Af de store tænkere, som er blevet gennemgået i denne uge, er Karl Marx den mest forkætrede, berømmede, hyldede og forbandede. Og den, som flest mennesker mener at vide noget om, indledte lektor i historie ved Aarhus Universitet, Bertel Nygaard.

Og så er Marx tilsyneladende en tænker, der fortsat interesserer mange.  Selv på denne solrige fredag eftermiddag blev Studenterhusets Café lynhurtigt fyldt og mange måtte stå op eller side i lokalet ved siden af og lytte med.

En anderledes tænker
Under festivalen var Studenterhusets Café forvandlet til filosofibar. Fem dage i træk stillede forskellige forskere skarpt på 1800-tallets store tænkere. Fredag var turen kommet til Marx.

Og de fremmødte, der bestod af både unge studerende og midaldrende, blev hurtigt klar over, at han var en tænker af en særlig art. Marx var, ifølge Bertel Nygaard, nemlig andet og mere end filosof.

Marx’ mål var ikke blot at fortolke verden men at forandre den. I stedet for blot at gruble burde filosofferne orientere sig mod det sociale og konkrete. En holdning, der var ganske radikal i hans tid.

Facebook og datingsider
Men hvad kan vi bruge en tænker som Marx til i vores tid? Har han overhovedet noget aktuelt at sige? Ja, mener Bertel Nygaard.

Især Marx’ tanker om ’vareliggørelse’ er relevant i en verden med Facebook og datingsider. Bertel Nygaards pointe er, at vi er ikke længere kun er varer, når vi sælger vores arbejdskraft til en arbejdsgiver. Vareliggørelsen gennemsyrer efterhånden mange detaljer af vores liv.

Det samfund, som Marx selv levede i, var endnu ikke var helt så kapitalistisk som vores. Derfor var han i stand til at stille spørgsmålstegn ved noget af det, som vi i dag tager for givet.

– Marx kan lære os at tænke kritisk om nogle af de grundlæggende træk ved vores samfund, som vi accepterer som selvfølgeligheder, forklarede Bertel Nygaard.

Arbejdersange og højt humør 
Efter en times rundtur i Marx’ univers og en kort pause, var Bertel Nygaard tilbage på scenen – nu ledsaget af en banjo og kollegaen Anders Gade Jensen. Med masser af energi  fortolkede de en blanding af arbejdersange fra 1800-tallet og 1960erne og 70erne.

Tekster om merværdi, arbejdskraftens frie bevægelighed og socialisternes march strømmede ud i caféen, hvor fredagsstemningen og fadøllene indfandt sig og lokkede især den midaldrende del af publikum til at synge med.

Af Charlotte Andresen - en af festivalens frivillige reportere