Mænd på Ambassaden

Det eneste rullende museum i Danmark, Mandemuseet, rullede fredag eftermiddag forbi Ambassaden, hvor to kvinder snakkede om bla. familieliv, skæg og sex – fra mandens synspunkt.

Arrangementet var delvist sat op som en modeopvisning, hvor diverse mandstyper skiftevis trådte snurrende ind under teaterlamperne, mens historiker Katrine Rønne Nikolajsen og arkæolog Christina Faurskov fortalte om de mange forventninger til, hvad manden i 1800-tallet burde og ikke burde gøre.

Det forbudte fangede naturligt publikums opmærksomhed og interesse, og her blev onani fremhævet som ikke bare moralsk forkasteligt, men også som en last med en direkte fysisk skadevirkning, som en læge i nøgterne konstateringer havde nedfældet symptomerne ved i 1891.

- Følgerne af denne sørgelige uvane afpræger sig efterhånden i en drengs hele udseende. Ansigtet bliver blegt, øjet taber sit naturlige liv og sin glød, musklerne slappes, kødet bliver blødt og uden elasticitet, påklædningen bliver sjusket, gangen usikker, og går han i skole, bliver hukommelsen svækket. Han taber lysten til at stå op i god tid, skyr anstrengelser og gyser for det kolde bad, blev der citeret, til tilskuernes store fornøjelse.

Rigtige mænd har skæg
Foruden børnenes opdrager var borgerskabsmanden ansigtet udadtil og kunne derfor aldrig slappe af, da han altid måtte være anstændigt påklædt til at tage imod gæster. Og som en følge heraf var det, der angik mandens skægform og længde, ikke ligegyldigt.

- Som ung mand var det mest moderne at have et flot moustache a la det dér, fortalte Christina Faurskov, mens en kvindelig opviser gav tilskuerne et bud på, hvordan det kunne se ud ved at sætte et moustache foran ansigtet.

- Eller man kunne bære et fuldskæg, som måske også kan genkendes i den moderne skægmode, der sidder en deroppe, som, ja... fortsatte hun og pegede et individ ud blandt publikum, der med sine medtilskuere grinte som svar.

1800-tallet på bød desuden udklædningsmæssigt på ligestilling mellem kønnene på hatteområdet, da det var forbudt for både mænd og kvinder at gå ud uden hat, som de sociale konventioner foreskrev, at man løftede, hver gang man så en bekendt.

Mand og mand
Den ellers grinende og smilende tone hos publikum vendte til en mere seriøs lytten, da foredragene var nået til de homoseksuelle, som blev straffet for deres seksuelle orientering frem til 1933.

- Og det var kun mandlige homoseksuelle, da man var lidt i tvivl om, hvorvidt der fandtes en kvindelig homoseksualitet, fortalte Katrine Rønne Nikolajsen og sagde videre.

- Grunden til det, at man straffede homoseksuelle i Danmark, har primært sin rod i kristendommen, som lægger op til, at sex og al seksuel omgang er med forplantelse for øjet.

Ligesom med onanien havde en dansk læge også givet sin videnskabelige beskrivelse af denne foreteelse.

- Vi have altså at gøre med en pervers seksualitet, som er et isoleret sygeligt fænomen, således som det forekommer som udtryk for et degenrativt anlæg. Selv frembyder han ingen andre tydelige degenerationstegn, men der kan påvises nogen arvelig disposition, idet en moster var sindssyg.

1800-tals-manden døde sidst i 60’erne, hvis han havde levet et langt liv, og på baggrund af 'Mand Oh Mand' kan man driste sig til at sige, at det generelt var et noget mindre sjovt og frit liv, end de fleste mænd lever i dag.

Af Anders Nicolás Skeel fra festivalens reporterhold.