Festivalen vandt fornyelsespris

Edutainment-projektet 'Forestillingen om en historie' vandt 15. marts Historiske Dages Fornyelsespris 2015. Med en kombination af scenekunst, forskning og folkeoplysning har Folkeuniversitetet skabt en anderledes historieformidling, der aldrig før er set i Danmark.

Det var en overvældet Sofie Frøkjær Justesen, der på vegne af Folkeuniversitetet og Århundredets Festival modtog de 10.000 kr. for førstepladsen i Historiske Dages Fornyelsespris.

- Jeg er virkelig stolt og overvældet. Denne anerkendelse viser, at vi er lykkedes med at skabe et helt nyt format til at formidle forskning på. Det var tidligere festivalleder Trine Bang, som stod i spisen for projektet og skabte ideen. Vi insisterede på, at historien kan gøres poetisk, at viden i rå form rummer en magisk kraft, og at forskere kan stå i centrum for en scenisk installation. Vi insisterede på, at verden bliver smukkere af at blive klogere. Iscenesætter Jon R. Skulberg, komponist Kristin Hverring og de tre forskere Anders Fogh Jensen, Bertel Nygaard og Jakob Ladegaard skal have en kæmpe tak fordi, de ville lege med på vores vilde idé, fortæller en storsmilende Sofie Frøkjær Justesen efter prisuddelingen.

- Til Århundredets Festival leger vi med nye formater, mens forskning og viden hele tiden er i centrum. I 'Forestillingen om en historie' inviterede vi tre forskere på scenen og skabte på den måde en anderledes historieformidling, hvor drama og scene kombineres med historie-videnskab”, forklarer Sofie Frøkjær Justesen.

Det var netop den kreative kombination, som medlemmerne af priskomitéen bag Historiske Dages Fornyelsespris var begejstrede for, da en vinder skulle findes.

- Kombinationen af faglighed og underholdning gør historie lokkende og legende for de fleste, og 'Forestillingen om en historie' kan desuden tjene som inspiration til en fornyelse af en gammelkendt, elsket og klassisk formidlingsform, nemlig foredraget, lød de rosende ord fra Henrik Thorvald Rasmussen, daglig leder af Historiske Dage.

 

Historiske Dages Fornyelsespris

Historiske Dage er en ny festival, som i en underholdende, fagligt funderet ramme tilbyder det bedste inden for formidling af historien.

Målet med Historiske Dage er at øge interessen i den brede befolkning for historien og dermed skabe øget bevidsthed om, hvem vi er, hvad der har formet os, og hvilke kræfter der påvirker os og skaber forandringer og udvikling.

Fornyelsesprisen er med til at markere, at Historiske Dage ikke blot handler om fortidens levn, men der ses også på fremtidens formidlingsformer.

- Med Historiske Dage og Fornyelsesprisen vil vi gerne skabe en ny ramme for historieoplevelsen, hvor alle, der arbejder med og formidler historien, får mulighed for at møde publikum og brugere på en ny dynamisk måde, så der opstår nye måder at opleve, tale om, erkende og bruge historien på, fortæller Henrik Thorvald Rasmussen.

Fornyelsesprisen uddeles for første gang i år, og de 12 nomineredes bud på fornyelse talte blandt andet apps, historisk madlavning, bøger med QR-koder, tegnefilm og scenekunst. Tredjepladsen gik til Esrum Kloster for deres 'Madfortællinger – eller at få historien ind med skeer', der er en madhistoriske satsning, og Facebook-gruppen 'Gamle København' fik andenpladsen for deres nytænkning i brugen af facebook til historieformidling.