Det handler om at stå ved sig selv

Jeg køber en kop kaffe og slår mig ned på et enligt sæde oppe på bagerste række, der ellers er domineret af en række midaldrende kvinder, veninder i par. De er på en måde repræsentanter for gennemsnitspublikummet her til arrangementet, nogle har dog også deres mænd med.

Mange har notesblokke og kaffe ligesom mig – i aften er vi virkelig kommet for at lære noget! Arrangementet hedder Stå Frem og vil gennem et filosofisk og et mere praktisk orienteret oplæg lære publikum at undre sig, føle deres krop og derved blive bedre til at stå frem i forsamlinger.

Nede på scenen står nogle mænd og fumler med de instrumenter der skal slutte aftenen af i jazzens tegn via musiker og lektor Torben Westergaard.

Den filosofiske kalden

Finn Hansen lægger ud. Han er professor i filosofisk dialog og undringsbaseret feminologi. Han fortæller, at ethvert møde mellem mennesker er en symbiose mellem et ’jeg’ og et ’du’. Det er vigtigt, at jeget ser på sit eksistentielle selv, men et møde kræver også et du. Man skal jo stå frem for nogen. Kan den filosofiske undren gøre os klogere på jeg/du forholdet? Og hvad vil det overhovedet sige at stå frem?

- Når man står frem, er man blevet kaldet frem af noget. Et behov.  Der er en forskel på at være nysgerrig, som er en slags aktiv villethed, og at have en undren, der er at blive fanget af viden, og give den et svar, fortæller Finn.

Alle disse vinkler er på spil inde i os i mødet med andre mennesker og i vores undren til verden.  Finn spørger efter sit oplæg, om der er spørgsmål, og publikum engagerer sig meget og er nysgerrige på mere!

Den praktiske eksistens

Første pause indtræffer. Finn opfordrer alle til, at alle finder en ny plads, når vi vender tilbage, det skal de nemlig bruge i næste oplæg. Det er typisk, at når man beder et publikum om at gøre noget anderledes, der får dem ud af deres tryghedszone, så opstår der som regel en mild paniktilstand. Der er da også en del forskellig slags mumlen, men den gode vin og snacks i pausen har nok blødt lidt op, for jeg tror at mange får byttet, især omkring mig på bagerste række. Damerne omkring mig er enormt gode til at leve sig ind i alle de praktiske opgaver, som de næste to oplægsholdere, Helga Halkjær og Linda Greve, giver.

Det er nemlig et oplæg, der via humor og genkendelige scenarier fra hverdagen, lærer os publikum, hvordan vi kan blive bedre til at mærke vores krop og bruge sproget, når vi står frem foran andre. Hvad enten det er for at undervise, være til jobsamtale eller holde en tale til familiefesten, er der en masse retoriske og kropslige små tricks, som Helga og Linda ikke er bange for at dele ud af! Deres teser er at man ikke lærer ved at iagttage, men ved at gøre det selv. Så vil man blive bedre, skal man gå ud i livet og gøre det.

”Jeg ser jer, og jeg spejler jer”

Man kan ikke undgå, at krop og sind præger hinanden. I stedet for at tænke på, hvordan vores kropssprog præger andre, skulle vi måske først og fremmest tænke på, hvordan det præger os selv. Det er bestemt ikke lige meget, hvordan vi står og går på scenen. Hvis man f.eks. lavet et såkaldt power pose, øger man mængden af testosteron i kroppen og sænker samtidig niveauet af stresshormoner. Det giver selvtillid og energi.

Man kommer i kontakt med publikum på en god måde, ved at bruge retoriske pauser, blik og krop. Men man skal også stå ved at man har den position i forsamlingen, man har.  

- Når man stiller sig centralt, ejer man rummet, og når man ejer rummet, bliver publikum trygge. Som oplægsholder opfanger du alle signaler i rummet, så lær at bruge dem til noget fornuftigt! Hvis du har mistet kontakten til publikum, så prøv at bygge den op igen.  Det er ubehageligt for alle mennesker at miste kontakten, at miste spejlingen. Sådan ved man med sig selv, at man også oplever det i hverdagen, som menneske. Spejlingen er et af de vigtigste redskaber, vi som menneske bruger til at forstå vores eksistens, afslutter Helga.

Af Cecilia Dybris Marini