Den mørke side af historien

Lørdag eftermiddag lod en gruppe på omkring 20 mennesker sig føre omkring i det mørke, utugtige Aarhus. Eller sådan skulle de i hvert fald forestille sig det, for i virkeligheden var det en ganske almindelig dag i midtbyen, hvor solen og den blå forårshimmel tittede frem bag skyerne.

Historiker Doron Haahr havde til opgave at lede gruppen rundt i byen og fortælle om de mørkere sider af 1800-tallets Aarhus. Det indebar fortællinger om alt fra gadebelysning til forbrydere, sindssyge og byens bøddel.

Tilmeld dig en af festivalens byvandringer her

To af byens dengang mere eller mindre berømte personer blev flere gange fremhævet: Forbryderen og udbryderkongen ’Kyllinge-Søren’ og ’Natmanden’, hvis opgave var at tømme byens retirader hver nat.

En dejlig dag til en gåtur
Byvandringen begyndte ved Domkirken og endte ved Møllestien med omtrent otte stop undervejs, herunder Vor Frue Kloster, baggårde i både Gl. og Ny Munkegade, samt Grønnegade.

- Det er sjovt at komme ind og se de baggårde, man ellers ikke ville se og også gården til Vor Frue Kloster. Man ser noget andet, end man plejer, sagde én af de deltagende, Majbrit Grenaa.

Hun syntes, byvandringen var en god måde, hvor hendes veninder kunne mødes og lave noget sammen en lørdag eftermiddag.

På de korte gåture i mellem de forskellige stop kunne gruppen, der bestod af unge som ældre, nyde forårsvejret. Kærestepar slentrede hånd i hånd, og de mange vennegrupper sludrede på livet løs.

Spændende historiefortælling
Undervejs illustrerede Doron Haahr sine fortællinger med laminerede fotografier, der kunne give gruppen en idé om, hvordan der rent faktisk havde set ud for 200 år siden på netop det sted, hvor der nu blev gjort holdt.

Det lyste ud af Doron Haahr, at han holder af at fortælle. Han talte tydeligt, med medrivende kropssprog og der blev givet god tid til spørgsmål. De små anekdoter om specifikke personer var de mest medrivende, og historiens personer blev næsten levende for tilhørerne.

Når det passede ind i sammenhængen, blev gruppen sendt helt tilbage til middelalderens klostre for senere at blive hevet frem til, hvordan det er i dag, hvilket gav et mere helstøbt billede af byens historie.

Efter endt tur kunne gruppen gå tilbage til bylivets daglige trummerum, men med en pudsig viden om, hvor Kyllinge-Søren havde sin færd, hvor den gamle byport afgrænsede byen, og hvor bødlen engang boede.

Af Cecilie Martensen Rasmussen fra festivalens reporterhold