1800-tallets fængsel set indefra

Godt tyve forventningsfulde passagerer havde lørdag indfundet sig i bus 202 fra Aarhus rutebilstation, der under Århundredets Festival har destinationen Horsens Statsfængsel. Her venter publikum en fascinerende rundvisning, der præsenterer dem for fængselslivet i 1800-tallet.

Arrangementet tog dog allerede sin begyndelse på Østjyske motorvej, hvor historiker Frede Jensen introducerede passagerne til fængselstanken i 1800-tallet og de faktorer, der nødvendiggjorde opførelsen af statsfængslet i 1853.

Deltagerne havde således en solid filosofisk og historisk grundviden, da bussen nåede Horsens, og den egentlige rundvisning kunne begynde.

Mødet med fængslet var en sand totaloplevelse, idet museet, udover at have indrettet forskellige afdelinger af fængslet efter forskellige perioder i dets historie, havde installeret lydeffekter, som genskabte den larm, der karakteriserede fængslet, mens det stadig var i brug. Hermed blev stemningen sat, og det fuldendte oplevelsen af at befinde sig i et fængsel.

Livet bag murene
Vores guide fortalte med vid og humor om de forskellige skæbner og historier, der stammer fra fængslet, og rundturen centreredes især om fangen Jens Nielsen. Dennes historie fortaltes i Gamle Celle, hvor udstillingen blandt andet bestod af genstande, Jens Nielsen havde omdannet til våben, hvormed han tre gange uden held forsøgte at dræbe en fængselsbetjent.

Nielsen forsøgte disse drab, for hvilke der var dødsstraf, fordi han så en poetisk retfærdighed i, at det samfund, han anså som ansvarligt for hans fejlslagne liv, også skulle være skyld i hans død. Ved alle drabsforsøgene blev han idømt dødsstraf men blev mod sin vilje benådet for de første to, hvorfor han måtte forsøge sig igen. Først tredje gang fik Nielsen sin vilje og blev som den sidste i danmarkshistorien dømt til dødsstraf i fredstid.

Beretningen om Jens Nielsen sluttede i fængslets gård, der normalt ikke er åben for publikum, hvor Frede Jensen fortalte om Nielsens henrettelse i 1892. Her vækkedes historien til live gennem oplæsning af forhørsprotokollen, der minutiøst skildrer begivenheden, og gav publikum et unikt indblik i historien.

Jens Nielsen ophørte dog ikke herefter med at være omdrejningspunkt for rundvisningen, da denne afsluttedes med servering af Nielsens sidste måltid; sigtebrød med spege- og rullepølse og varm øl. Efterfølgende kunne publikum udforske fængslet på egen hånd, hvorefter bussen kørte tilbage til Aarhus.

Af Berit Kjærulff - en del af festivalens reporterhold