Årets festivalbog

Danmark bliver Danmark - krig, damp og genier i 1800-tallet er en rejse ind i et skelsættende århundrede. På 101 sider præsenterer 55 forskere og andre eksperter 101 korte og kronologiske fortællinger om damp, krig, erotik, satire, ekspedition, staf, slavehandel, telegrafi, byen,  sindssyge, kroppen og 90 andre emner. Et tema pr. side. 

Omkring 2.000 mænd døde i et inferno af ild og røg, da Slaget på reden - det mest berømte søslag i danmarkshistorien - i 1801 skød 1800-tallet i gang. Scenen var sat for et brydningsfuldt århundrede, hvor landet skrumpede fra stort til småt, hvor verdens første terrorangreb fandt sted i København, staten gik bankerot, og voldsomme krige blev kæmpet. Krigene var en kamp for nation og fædreland, men også for demokrati, ligestilling og kunstens berettigelse. Og mens dampmaskinen gjorde bønder til fabriksarbejdere, og en jernbanefeber forbandt landet fra kyst til kyst, satte digtere realismen på tapetet og mennesket i centrum. Danmark blev Danmark: Vi gik fra imperium til nationalstat, fra enevælde til folkestyre og fra oplysningstid til romantik. 

Bogen er blevet til i et samarbejde mellem Folkeuniversitetet, Aarhus Universitet og Aarhus Universitet. 55 forskere og eksperter har skrevet til bogen. Bogen kan købes for 149,95 kr. på Aarhus Universitetsforlags hjemmeside unipress.dk.