Århundredets Festival 2020

Århundredets Festival 28/2-8/3 2020: Millennium 1989-2020

Vi jubler, da muren væltes og sender Den Kolde Krig helt ud i kulden. Og i Danmark skriver vi verdenshistorie, da Axel og Eigil indgår registreret partnerskab og åbner op for nye måder at være familie. Muligheder, som teknologien også skubber til, da babyen nu kan blive til i et reagensglas. Internettet og Nokia are ”connecting people” fra København til Hong Kong, og fra computeren på drengeværelset i Tilst spilles der World of Warcraft med gamervenner i Cape Town.

Vi ser chokeret til, da Jugoslaviens kollaps udvikler sig til en blodig krig, der gør naboer til fjender. Og da to fly en klar septemberdag i 2001 flyver ind i World Trade Center. Vi går i krig mod terror. Frygten griber om sig, og vi kigger på os selv fra de overvågningskameraer, vi sætter op i tryghedens navn. Finansverdenen får i 1990erne friere og friere tøjler, men i 2008 slutter festen. Lehman Brothers krakker på Wall Street, og det giver rystelser helt til Roskilde, hvor folk mister hus og job, og banken må dreje nøglen om. I Mellemøsten afløses et gryende arabisk forår af ustabilitet og krig – værst i Syrien, hvor bomber regner ned over befolkningen, der flygter til Europa og giver EU’s statsledere grå hår i hovedet. Ligesom briterne, der ikke vil være med mere, og Trump, der Tweeter løs. Alt imens Kina buldrer afsted.

Håbet kommer fra ungdommen. Harry Potter, en lille boghelt med sort hår, briller og et ar i panden, forsøger at redde verden fra mørkets magter. Og en ung svensk klimaaktivist ved navn Greta Thunberg giver verdens ledere tørt på – for hvem skal sikre hendes og de kommende generationers fremtid?

I marts 2020 tog Århundredets Festival et vue ud over den verden, vi lever i, og hvor den kommer fra. Over 10 dage dykkede festivalen ned i de seneste 30 år. I kriser, krig, klima og kommunikation. Vi husker det, som var det i går – eller gør vi?

På forsiden af Århundredets Festivals program i 2020 var Kristina Bakkær Simonsen, ph.d. og adjunkt ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Se programmet for Århundredets Festival 2020 i pdf her.

Se billeder fra udvalgte arrangementer her:

High Score! Lyden af computerspillenes historie i Stakladen på Aarhus Universitet

Magt, Misbrug og MeToo på Kvindemuseet 

Katedralsamtale: "Sådan nogen som os" i Aarhus Domkirke

Konfliktkøkken: Balkankrigene på Café MellemFolk

Tilbage til vildmarken i Tumlepladsen i Risskov

Friends: The One with the Quiz i Stakladen hos Studenterhus Aarhus

De døde kroppes hemmeligheder på Aarhus Universitetshospital

Tattoo-salon på Kvindemuseet

Aarhus i 10'erne – fra Velvet Volume til Aarhus Volume på Radar

Salon med Peter S. Meyer og Michael Kvium hos Dinesen og Garde Hvalsøe Showroom Aarhus

Af jord er du kommet, frossen skal du blive, og af forskning skal du igen opstå på Aarhus Universitetshospital

Supersygehuset bag facaden rundvisning på Aarhus Universitetshospital

Fotograf: Martin Dam Kristensen